Backpacken Japan

Stel je wilt naar Japan en je wilt backpacken. Waar begin je en hoe pak je dit aan? Wij geven je een aantal tips met betrekking tot het voorbereiden van je reis maar ook als je eenmaal in dit geweldige land bent. Je budget, de kosten, waar kan je het beste slapen en wat kan je het beste eten. Wij vertellen het je allemaal.

Vakantie Japan

Een vakantie naar Japan hoeft helemaal niet duur te zijn. Backpacken is een zeer goede optie om relatief goedkoop naar dit fantastische land af te reizen. Een reis naar Japan kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Belangrijk om dit te beseffen want als je kijkt naar de meeste online reisbureaus ben je direct rond de € 3500,- kwijt voor een rondreis van twee weken door Japan. Wij zijn er inmiddels meerdere keren geweest en weten de beste ins en outs. Ook wij hebben meerdere keren via een reisbureau onze complete reis laten regelen, wat eigenlijk toch echt zonde van je geld is. Je kan voor 1/3van dit totaalbedrag ook naar Japan.

Japan is een perfect vakantieland. Ten eerste om het veelzijdig is, je vind hier cultuur, natuur, stranden, steden, lekker eten, uitgaan, rust en ga zo maar door. Het openbaarvervoer is echt geweldig, je kan binnen een paar uur van de eene kant van het land reizen naar de andere kant. Met name de bullettrains zijn echt een aanrader en daarom zouden we iedereen een JR Rail pass willen aanraden. Met de auto is ook een mogelijkheid alleen is het vaak lastig parkeren in de grote steden en zijn de borden vaak (alleen) in het Japans waardoor het moeilijk navigeren is. De mensen zijn super vriendelijk en alles is erg geordend. De steden zijn zeer netjes en het heeft wel wat weg van westerse steden alleen dan in het groot en soms over the top.

Backpacken Japan
Shibuya Crossing in Tokyo

Voorbereiding vakantie naar Japan

Je gaat op vakantie naar Japan maar nu begint het voorbereiden. Wat zijn je opties? Je kan uiteraard aankloppen bij een reisbureau en het door hun laten uitzoeken maar dat is niet de reden waarom je dit leest. Want je wilt zo goedkoop mogelijk, het liefst backpacken. Met voorbereiden begint je reis eigenlijk al. Wij zouden aanraden om je vluchten, hotels en treintickets (als je ervoor kiest om met het openbaar vervoer te reizen) los te boeken op de verschillende websites zoals SkyscannerKiwi.comBooking.com en Expedia. Als je echt lowbudget wil kan je uiteraard in hostels. Een goede site waar je hostels direct kan boeken is bijvoorbeeld hostelworld.com. Onze ervaring is wel dat als je met z’n 2en reist, je net zo goed een hotel kan nemen in plaats van 2 losse bedden in een hostel.

Om het wat makkelijker voor je te maken kan je uiteraard van Airtrotter.com gebruik maken. Een planningstool waarmee je makkelijk je reis van het begin tot het eind kan plannen en direct ziet hoeveel je kwijt bent. Selecteer bijvoorbeeld op de voorpagina dat je vanaf Amsterdam reist, en vervolgens Tokyo, Takayama, Kyoto en Hiroshima met elk 3 dagen verschil. Het systeem berekend de beste routes inclusief vluchten en je totale reisplan. Selecteer vervolgens je hotels en je hebt een complete reis zonder dat je 15 tabbladen open hebt om dit uit te zoeken wanneer je waar bent. Een voorbeeld reis die ik zelf gepland heb om 12 dagen door Japan te reizen voor € 850,- kan je hier vinden.

Wat is zelf vaak doe is heel flexibel zoeken op Kiwi.com om vervolgens met dezelfde data te gaan plannen op Airtrotter.com. De systemen zijn namelijk hetzelfde met betrekking tot vluchten.

Backpack kosten Japan

Wat zijn nou precies de kosten waar je aan moet denken als je gaat backpacken in Japan. Het begint met voorbereiden. Je vlucht is hierbij het duurst, zoek flexibel en je kan voor ongeveer € 500,- retour naar Tokyo (bijvoorbeeld via Kiwi.com zoeken). Hotels en/of hostels ben je voor 2 weken rond de 350 euro per persoon kwijt (gemiddeld € 25,- p.p.p.n.). Voor een JR Pass ben je € 365,- kwijt waarmee je door heel Japan onbeperkt met openbaar vervoer kan reizen (https://www.japan-rail-pass.nl). Voor de reis alleen zou je in dit geval € 1200,- kwijt zijn. Als je dit vergelijkt bij een ‘normaal’ reisbureau ben je hier 3 keer zo veel voor kwijt, voor precies hetzelfde.

Andere kosten die je uiteraard maakt zijn het eten, uit ervaring kunnen wij zeggen dat dat helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Locale specialiteiten zoals ramen (noodle soep) betaal je ongeveer 700 yen, omgerekend € 5,50. Bakkertjes voor brood vind je overal evenals supermarkten of de befaamde 7-Eleven supermarkten.

Als je dan toch in Japan bent en je wilt wat luxer eten zoals sushi, één van de specialiteiten van het land, ben je gemiddeld 2.000 yen kwijt (€ 16,-) voor een goede portie. Een goede optie als backpacker zou de Kappa-sushi zijn, de McDonalds van sushi.

Backpacken Japan
Fushimi Inari Taisha

Backpacken en slapen

Als backpacker denk je toch al gauw aan hostels. Maar dit hoeft niet perse, een aantal andere mogelijkheden kunnen zijn: capsule hotelslove hotelsCouchsurfen of Airbnb. Zoals eerder aangegeven gaat onze voorkeur uit naar hotels als je met z’n tweeën reist. In je eentje uiteraard hostels maar een capsule hotel kan ook een idee zijn. Capsule hotels zijn hotels waar je letterlijk in een kleine capsule ligt, je deelt de badkamer en toilet. Voor je spullen krijg je vaak een eigen locker. Enige hierbij is dat je niet claustrofobisch moet zijn om op deze manier te kunnen slapen!

Een andere optie zou AirBnB kunnen zijn, daarbij moeten we wel zeggen dat je vaak in een buitenwijk terecht komt in een héél klein kamertje. Gemiddeld betaal je in Tokyo alsnog € 140,- per nacht, Kyoto € 120,- en Hiroshima € 100,-.

Wat ook een mogelijkheid is, is om te couchsurfen. Dit vergt wel wat meer voorbereidingstijd maar scheelt wel in de kosten. Couchsurfen is het slapen bij andere mensen op de bank (kan ook een normaal bed zijn in een logeerkamer zijn) helemaal gratis. Voordeel is dat je enorm kan besparen en je leert de lokale mensen kennen, enige nadeel is dat het niet ‘comfortabel’ is en je soms met je host toch op pad gaat om iets leuks te doen waardoor je alsnog wat geld kwijt bent.

Japanse steden

Welke steden kan je het beste bezoeken? Japan is erg divers, wij hebben wel 1 favoriete route waarmee je het land prima kan zien. Uiteraard is er nog veel meer te bezoeken maar onze favoriete reisroute bestaat uit Tokyo – Takayama – Kyoto – Osaka – Hiroshima – Fukuoka (optioneel). Fukuoka hebben wij optioneel, de reden is dat je vaak relatief goedkope retourvluchten hebt naar Tokyo waardoor het goedkoper is (en vooral als backpacker) om retour via Tokyo te gaan. Je zult dan wel rekening moeten houden met een reistijd tussen Hiroshima en Tokyo van 4 a 5 uur met de befaamde bullettrains. Een andere optie zou nog zijn om vanaf Hiroshima naar Okinawa te vliegen. Het zuidelijke tropische eiland, om nog even tot rust te komen op het strand. Een leuk feitje dat Okinawa bij de ‘blauwe zones’ van de wereld horen, wat inhoudt dat dit een plek is waar de mensen het ouds ter wereld worden.

Onze favoriete route door Japan:

Backpacken Japan
Tokyo – Takayama – Kyoto – Hiroshima – Kamakura

Hoeveel dagen Tokyo?

Uiteraard is deze wereldstad aan de prijzige kant, maar sla deze stad zeker niet over. Zelfs niet als backpacker. Er is zoveel te zien en te doen. Met 13 miljoen inwoners één van de grootste steden in Japan. Een aantal bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn, zijn onder andere het Keizerlijk paleis, Senso-ji tempel, Ueno Park (vooral in het bloesemseizoen), Tokyo’s Nationale Museum, Meji Shrine, Akihabara (manga wijk), Shibuya Crossing (drukste kruispunt van de stad) en Disneyland Tokyo. Maar er is echt nog veel meer te zien. Wij zouden daarom aanraden om minimaal 4 nachten naar deze geweldige stad te gaan. Niet alleen omdat er zoveel in de stad te doen en zien is, maar ook buiten de stad. Zo kan je gemakkelijk vanaf Tokyo naar Mount Fuji, één van de iconen van Japan. Het plaatsje Hakone ligt ook dichtbij, een groot natuurgebied met vulkanische activiteit. Of bezoek de grote buddha van Kamakura, op een uurtje afstand zuidelijk van Tokyo.

Wil je meer informatie en een leuke top 10 van bezienswaardigheden in Japan. Bekijk dan onze andere blog: Top 10 sights of Japan.

Beste reistijd Japan

Last but not least de beste reistijd voor je vakantie naar Japan. Wanneer is nou precies het beste om te reizen naar Japan? Uiteraard heb je nooit garanties op mooi weer. Wil je in het bloesemseizoen komen, dan kan je het best begin april naar Japan reizen. Daarbij moeten we wel zeggen dat de kans op minder goed weer aanwezig is. Zelf hebben we in de regen door Hakone gelopen in april en was Mount Fuji verborgen onder alle wolken. De beste reistijd zou mei tot en met oktober zijn wil je de grootste kans op mooi weer hebben. Zelf zouden we juli en augustus niet aanraden omdat temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden in Tokyo. Wat geen pretje is om een stad te bezoeken.

Geniet

Probeer te genieten van zowel je reis als de voorbereidingen. Zoals gezegd is Japan een geweldig vakantieland voor de normale ‘koffer-toerist’ als de backpacker. Compenseer een nachtje in een hostel met een wat luxer hotelletje, een broodje in de avond om vervolgens wat luxer te ontbijten. Geniet van je reis naar Japan!

Wil je meer weten over Japan of wil je een gratis reisplan ontvangen op basis van jouw wensen, neem dan contact met ons op en wij regelen het geheel gratis en vrijblijvend voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *