Individuele rondreis Schotland

Het maken van een rondreis door Schotland zou zeker op je bucketlist moeten staan. Dit land staat niet voor niets bekend om de schitterende natuur, de bijzondere steden en natuurlijk om de noemrijke geschiedenis die het land kent. Een rondreis door Schotland is een van de beste manieren om zowel de natuur als de cultuur te ontdekken. Laten we eens bekijken wat er belangrijk is als het aankomt op het plannen van een individuele rondreis in Schotland. Zo weet je precies wat je kunt verwachten voor bij het reizen.

Met welk vervoer?

Als het aankomt op het vervoer voor jouw reis zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden. Op de eerste plaats is het mogelijk om te kiezen voor de auto of voor de camper. Dit is voor met het gezin een van de makkelijkste manieren om je weg te vinden in Schotland. Ook is Schotland een uitstekend land om te bezoeken met de motor, door de lange wegen kan je voor een lange periode heerlijk rijden. Vliegen is de tweede optie, dit is voor de mensen die net even wat meer gemak willen bij het reizen. Vlieg met KLM vanaf Amsterdam vanaf 144,- euro per persoon. Voor budgetreizigers is er een alternatief, vertrekken vanaf Eindhoven en vlieg met Ryanair al vanaf 38,- euro retour. Kijk bijvoorbeeld op Kiwi.com of Skyscanner om er achter te komen waar je de goedkoopste/beste tickets kunt boeken voor jouw reis.

Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer te gaan, de trein naar Edinburg duurt ongeveer 10 uur. Hierbij zal je reizen via Brussel, naar Londen om vervolgens in Glasgow of Edinburg aan te komen.

In Schotland zelf zijn er verschillende mogelijkheden om rond te komen. De makkelijkste manier is om een auto te huren  zodra je geland bent bij bijvoorbeeld Sunnycars (gemiddeld 185,- per week). Een andere mogelijkheid is het openbaar vervoer, bekijk en stippel je route uit op Rome2Rio. Treinen rijden tussen de grote steden regelmatig en bussen zijn er naar de kleinere steden. Vanaf Edinburg naar Aberdeen ben je ongeveer 2 uur en 20 minuten onderweg en kost je gemiddeld 25,- euro. Tickets zou je op de website van Cross Country Trains of ScotRails kunnen kopen. Gemakkelijker uiteraard is het om met de auto zelf te rijden, houdt wel rekening dat je links moet rijden zoals in heel Groot-Brittannië. Voor kleinere afstanden kan je ook kiezen voor taxi’s (in Edinburgh, Glasgow, Aberdeen of Inverness) of pak een Uber in bijvoorbeeld Edinburgh.

Wil je er een actieve vakantie van maken? Huur dan een fiets, het landschap is namelijk ideaal voor lange fietsroutes. Op die manier kan je beweging en sight seeing maximaal combineren.

Edinburgh Castle

Hoeveel dagen ga je ?

De hoeveelheid dagen die aansluiten bij jouw reis zullen een beetje afhangen van de soort route die je af zult gaan leggen. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een reis tussen de 7 en 18 dagen. Gemiddeld kom je meestal op 11 dagen uit, dit is natuurlijk inclusief de reis heen en terug. In dit tijdsbestek zal je meer dan genoeg van de highlights uit Schotland kunnen zien.

Welke routes neem je?

De route die je neemt tijdens jouw rondreis is natuurlijk geheel persoonlijk, er is namelijk niemand die beslist wat je wel of niet moet doen. Echter is het wel handig om van tevoren al te kijken wat voor sort plekken je wilt gaan bezoeken. De meest gekozen soorten routes die over het algemeen worden samengesteld zijn:

  • Route 1: Edinburg – Stirling – Dinnet – Aberdeen – Grantown-on-Spey – Pitlochry – Glasgow
  • Route 2: Edinburg – Pitlochry – Inverness – Melvich – Scourie – Poolewe – Glencoe – Glasgow
  • Route 3: Newcastle – Trossachs – Beauly – Pitlochry – Edinburgh
  • Route 4: Newcastle – Longniddry – Perth – Corpach – Crieff

Je kunt natuurlijk ook jouw eigen route geheel samenstellen op Airtrotter.com. Op die manier kan je jouw eigen reis zo inplannen als dat je zelf wilt, dit geeft veel meer vrijheid voor bij het reizen. Twee voorbeeld routes kan je hier vinden:

Schotland individuele rondreis route 1
Schotland individuele rondreis route 2

Welke accommodaties?

Vervolgens zal je na moeten denken over de soort accommodatie die je wilt boeken voor jouw rondreis in Schotland. Schotland heeft talloze soorten hotels en hostels waar je kunt overnachten, dit is dan ook altijd een optie waarvoor je kunt gaan. Ook is Schotland een uitstekend land voor de mensen die het leuk vinden om een AirBnB te boeken. Vooral in de grote steden zijn er ontzettend veel gezellige appartementen te vinden die je een uitgelegen kans bieden om prettig te verblijven.

Voor de mensen die wel in zijn voor een avontuur zijn er ook vele wild kampeer en normale kampeerplaatsen in Schotland. Het land staat toch bekend om de prachtige natuur, logisch dat je hier dan ook uitstekend kan kamperen. Ook is Couchsurfing een optie, al zijn de opties hiervoor ietwat beperkter. Of kies ervoor om een camper te huren, bij Goboony zijn er verschillende soorten en maten campers te vinden die je voor jouw rondreis kunt huren.

De highlights

Schotland staat bekend om de vele bezienswaardigheden en highlights die me nergens anders in Europa kan vinden. Zo is Loch Ness nog altijd een mythe die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Ook Loch Lomond is een prachtig meer om te bezoeken. Voor de mensen die houden van kunst is een bezoekje aan de Scottish National Gallery of aan Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow echt een aanrader. Hier vind je de authentieke Schotse kunstwerken, deze vind je alleen hier in Schotland.

Op het gebied van kastelen en paleizen is er in Schotland erg veel te zien. Een bezoekje aan het oude Edinburg Castle, of toch eens kijken bij het duistere Palace of Holyroodhouse? Door de rijke geschiedenis is er een hoop te zien en te beleven. Tijdens jouw rondreis in Schotland zal je alles te weten komen over de historie van het land. Van de tijd dat de Engelse koning er de baas was tot de opstand, alles zal voorbij komen tijdens de vele tentoonstellingen en dergelijke.

Rondreis per trein door Schotland

Beste reistijd

Het hoogseizoen is in Schotland van april tot en met oktober. De beste reistijd valt dan ook in mei, juni en september. De temperatuur is in deze periode goed en je hebt minder last van vliegen. Je kunt Schotland echter in elk seizoen bezoeken, de weersomstandigheden zijn het hele jaar door mild, wisselvallig en onstabiel. Eigenlijk is het qua weer een beetje te vergelijken met Nederland. Er zal zeker wel eens een keer een spatje regenvallen tijdens jouw rondreis, maar laat dit je zeker niet weerhouden om dit bijzondere land eens met eigen ogen te zien en te ontdekken.